Waarom Agile ?

Agile betekent letterlijk wendbaarheid. Het is een manier van denken, werken en organiseren. Agile stelt organisaties weet snel en effectief in te spelen op veranderingen in de buitenwereld. Klanttevredenheid staat daarbij voorop. Agile implementeren is daarom een noodzaak voor organisaties in de wereld van vandaag. Het richt zich op individuen en denkwijzen in plaats van kaders en tools. Agile is een breed begrip waar een aantal organisatievormen voor bestaan. Voorbeelden daarvan zijn het bekende Spotify model en het Scaled Agile Framework (SAFe). Deze worden hieronder kort uitgelegd.

Twee Agile modellen uitgelicht

Spotify Model

Bij Spotify hebben ze een manier gevonden om een Agile tot in het DNA van het bedrijf door te voeren. Het organisatiemodel van Spotify wordt inmiddels door veel grote bedrijven toegepast, waaronder ING. Het model is een mensgestuurde, autonome aanpak voor agile die het belang van cultuur en netwerk benadrukt. Het heeft organisaties geholpen om innovatie en productiviteit te verhogen door te focussen op autonomie, communicatie, verantwoordelijkheid en kwaliteit. 

Scaled Agile Framework

Het Scaled Agile Framework® (SAFe®) is een set organisatie- en workflow patronen voor het implementeren van agile praktijken binnen organisaties. Het raamwerk is een geheel van kennis dat gestructureerde begeleiding omvat over rollen en verantwoordelijkheden, hoe het werk moet worden gepland en beheerd, en waarden die moeten worden gehandhaafd. Op de officiele website van SAFe lees je meer over het raamwerk en hoe dit wordt toegepast binnen organisaties. 

Wat is dan Scrum ?

Scrum is een raamwerk dat teams helpt samen te werken. Net zoals een rugbyteam (waar Scrum zijn naam aan dankt) dat traint voor wedstrijden, moedigt Scrum teams aan om door ervaringen te leren, zichzelf te organiseren terwijl ze aan een probleem werken en na te denken over hun overwinningen en verliezen om continu te verbeteren. Hoewel Scrum veel wordt gebruikt door software ontwikkelingsteams, kunnen de principes en lessen ervan worden toegepast op allerlei soorten teamwerk. Scrum is populair en wordt vaak gezien als een agile projectmanagement raamwerk. Het beschrijft een reeks vergaderingen, tools en rollen die samenwerken om teams te helpen bij het structureren en beheren van hun werk. Waar Agile meer een visie en organisatiemodel is, is Scrum meer een uitvoeringsmethodiek.

Agile rollen

Front-End Developer

Als Front-End Developer maak jij de gebruikersinterface ('voorkant') voor een applicatie. Dit kan in programmeertalen zoals Javascript en .NET. In een Agile team werk je veel samen met UX designers en Customer Journey Experts.
Inschrijven Talent Pool

Scrum Master

Klassieke projectmanagers bestaan in de toekomst niet meer. Als Scrum Master begeleid en coach jij het Agile team. Je vindt het leuk om mensen te motiveren, je stimuleert en bewaakt de voortgang en borgt dat resultaten behaald worden.
Inschrijven Talent Pool

Product Owner

Als Product Owner vertegenwoordig jij de wensen van de eindgebruiker ('de klant'). Je bent empatisch en geeft richting aan het Agile team. Je neemt het initiatief in het stellen van prioriteiten voor het team en borgt tevredenheid van de klant.
Inschrijven Talent Pool

Customer Journey Expert

Jij zet de klant altijd op nummer 1. Als Customer Journey Expert bewaak jij de wensen van de klant. Jij de brug tussen de klant en ontwikkelaars uit het Agile team. Jij duikt dieper in de wensen van de eindgebruiker en visualiseert de klantreis.
Inschrijven Talent Pool

UX Designer

Als UX designer bedenk jij samen met het Agile team oplossingen en maak jij prototypen voor ideeën. Jij snapt als geen ander hoe mensen intuïtief software gebruiken. Je stelt het Agile team in staat om te blijven verbeteren.
Inschrijven Talent Pool

Business Analist

Soms combineren bedrijven de rol van Customer Journey Expert en UX designer tot Business Analist. Als Business Analist bedenk jij de oplossing voor de klantwensen. Jij begrijpt niet alleen de wensen, maar ook de technische details.
Inschrijven Talent Pool

Back-End Developer

Als Back-End developer ontwikkel jij de 'achterkant' van het product. Je ontwikkelt eigenlijk software die met andere software praat, denk bijvoorbeeld aan API's. Je werkt nauw samen met het Agile team om waardevolle software te realiseren.
Inschrijven Talent Pool

Test Manager

Als Test Manager ben jij verantwoordelijk voor het toetsen van het product, van snelheid tot gebruikersgemak. Je rapporteert wat er wel en niet goed werkt. Zo lever jij een grote bijdrage aan de continue verbetering.
Inschrijven Talent Pool

Software Architect

Jij hebt veel en brede technische kennis. Als architect ben je verantwoordelijk voor het definiëren en onderhouden van de structuur van de oplossing. Je zorgt ervoor dat deze aan de eisen (zoals veiligheid en snelheid) voldoet.
Inschrijven Talent Pool

Wij helpen jouw droombaan te vinden. Ook als je niet direct op zoek bent. Geef jouw carrière een boost.

Product Owner Scrum Master Customer Journey Expert UX Designer Business Analist Javascript Developer Low-code Developer .NET Developer Python Developer Software Architect Test Manager